Здравейте, в тази статия ще разгледаме някои от основните маневри с FPV дронове. За ваше улеснение, ще приложим и видеа.

Основните движения на FPV дроновете са:

  1. Yaw (отклоняване)
  2. Pitch (ъгъл на наклона)
  3. Roll (търкаляне).

Буквалния превод е така забавен, че няма как да не му обърна внимание. Yaw е въртене по оста в хоризонтална равнина, а Roll е въртене по оста във вертикална равнина наляво или надясно. Pitch e въртене във вертикална равнина напред или назад спрямо позицията на дрона. Всички FPV маневри се правят, като комбинираме тези три основни движения. Първата маневра с дрона, която ще разгледаме е Yaw spin или отклоняване със завъртане.

Yaw Spin е много лесна маневра с дрон, но има нещо, което начинаещите не знаят за изпълнението ѝ. Когато правим Yaw Spin, трябва да добавим и съвсем лека команда roll в допълнение с командата Yaw, така дронът ще се върти по хоризонтала. В противен случай , ще получим клатушкане на камерата нагоре надолу спрямо това колко е наклонен дронаът.

Roll – Когато правим претъркулване трябва да отнемем газта до нула. В противен случай ще получим Barrel roll или по вероятно разбиване в земята ако нямаме достатъчно височина.

Barrel roll – при тази маневра, най-важно е да подадем газ и плавно да добавим roll, без да връщаме газта до минимум. Важно е да контролираме колко газ ще подаваме в долната и горната част на претъркулването. За начинаещи е препоръчително да наберем височина преди започването на маневрата.

Split S е маневра, в която издигаме дрона над обект, правим половин roll и се спускаме зад обекта с носа надолу, докато пикираме, издигаме носа до хоризонтално положение и минаваме под обекта.

Power loop – основна маневра при която подаваме газ и pitch опитвайки се да направим лупинг. При Power loop-a трябва да уцелим правилния момент кога да спрем да подаваме газ. Тук всичко е на усет, но все пак не трябва да подаваме газ докато ударим земята .

Orbit – Орбитa или въртене около даден обект. При тази маневра трябва да наберем скорост при доближаване към обекта, в момента който искаме да се въртим около обекта подаваме команда yaw и roll в съответната посока, като тук също трябва да намерим точния баланс мжду yaw, roll и подаване на газ.

Dive – Пикиране тази маневра се извършва като се издигнем над висок обект и оставим дрона да пада свободно. Тук маневрата е изцяло по стилът на пилота. Свободно падане назад, със завъртане по roll или yaw оста варияциите са безкрай.

Това са основните маневри с FPV дрон, когато ги усъвършенстваме може да преминем към по-сложните. А те са комбинации от основните. Например маневрата Rubik’s Cube e при движение на пред правим половин Pitch след това половин Roll и пак трябва да добавим половин Pitch за да се върнем в изходно положение. Тук е важна прецизността трябва да  запомним точно колко движение на лостчетата трябва да подадем за половин оборот на дрона в дадена посока. След много тренировки даже не е трудна маневра. Също така има варияции при които може да добавим и Yaw завъртане когато дронът е с главата надолу. Отново варияциите и сложноста могат да варират. Но сложните маневри ще оставом за следващ път.